Obchodníci s ruskou ropou sa presúvajú zo Švajčiarska do Dubaja, píše Financial Times.

Firmy registrované v Dubaji od januára do apríla kúpili najmenej 39 miliónov ton ruskej ropy za 17 miliárd dolárov, čo je tretina exportu.

Ženeva bývala desiatky rokov domovom mnohých obchodníkov, ktorí predávali ruskú ropu spotrebiteľom po celom svete.

Švajčiarsko sa pripojilo k embargu, ktoré na Moskvu po invázii na Ukrajinu uvalili západné štáty. Väčšina tohto obchodu sa preto presunula do Dubaja a ďalších miest v Spojených arabských emirátoch.

Ako sa zmenili toky: 

Časť tejto ropy skončila v skladovacích termináloch v SAE. Zvyšok, zhruba 90 %, sa nikdy nedotkol pôdy SAE, ale plával priamo z ruských prístavov k novým odberateľom v Ázii, Afrike a Južnej Amerike.

FT to označuje za jeden z najväčších prípadov v histórii, keď boli presmerované globálne energetické toky.

Obchod s energiami v SAE bol na vzostupe už pred inváziou na Ukrajinu. Konflikt a následné západné sankcie výrazne urýchlili tento vývoj.

Viac o obchode v SAE: 

Z dvadsiatich najväčších obchodníkov s ruskou ropou za prvé štyri mesiace roka bolo osem zaregistrovaných v SAE.

V prípade obchodu s ropnými produktmi, ako je nafta a benzín, je dominancia SAE ešte vyššia. V krajine bolo zaregistrovaných desať z dvadsiatich najväčších obchodníkov.

Rozkvet tohto obchodu krajinu ešte viac obohatil. Cez banky v SAE pretiekli miliardy dolárov z predaja ropy a miestne zóny voľného obchodu prilákali desiatky nových firiem.

Otestoval aj vzťahy so spojencami, napríklad s USA, ktoré chcú zachovať toky ruskej ropy. Obávajú sa však nových obchodných trás, ktoré by podkopali sankcie.

Prečo sú Emiráty atraktívne: 

Emiráty sú ôsmym najväčším producentom ropy na svete, nikdy však neboli veľkým miestom na obchod s ropou.

Objem obchodu bol mierny a firma ADNOC z emirátu Abú Zabí zriadila vlastnú obchodnú dcérsku firmu len pred tromi rokmi.

Blízkosť k rastúcim africkým a ázijským trhom a skutočnosť, že sa tam neplatí daň z príjmov fyzických osôb, začali priťahovať obchodníkov ešte pred vojnou na Ukrajine. Lákadlom je aj politická neutralita SAE.

Ako je to so sankciami: 

Obchodovanie s ruskou ropou z Dubaja nie je nelegálne. Západné sankcie len zakazujú dovoz tejto ropy do EÚ, Británie a ďalších krajín presadzujúcich pravidlá štátov G7, čo je aj prípad Švajčiarska.

Podľa týchto obmedzení môžu západné firmy predávať ruskú ropu do ďalších častí sveta, ak sa predáva pod stanoveným cenovým limitom.