Decembrová správa o americkej inflácii sa čoskoro dostane do centra pozornosti:

Zatiaľ, čo sa hlavný index CPI medziročne zmierňuje, očakáva sa, že hlavný ukazovateľ sa opäť zrýchli, čo spôsobí bolesti hlavy Fedu.

Ceny zlata, výnosy, americký dolár a Nasdaq 100 budú dosť citlivé na údaje indexu spotrebiteľských cien.

Wall Street bude vo štvrtok vo vysokej pohotovosti, keď americký úrad pre štatistiku práce zverejní svoju najnovšiu správu o indexe spotrebiteľských cien, pretože tieto údaje by mohli usmerniť ďalšie kroky Federálneho rezervného systému z hľadiska menovej politiky, a teda aj nastavenie prvej úrokovej sadzby v tomto roku.

Celkový decembrový index CPI sa medzimesačne zvýšil o 0,2 %, čím sa ročná sadzba posunula na 3,2 % z 3,1 %, čo je pre Fed neúspech, ktorého cieľom je dlhodobo vrátiť infláciu na 2,0 %. 

Predpokladá sa, že jadrové meradlo vzrástlo medzimesačne o 0,3 %, pričom 12-mesačné údaje sa zmiernili na 3,8 % z predchádzajúcich 4,0 %.

Správa CPI, ktorá prekoná prognózy, pravdepodobne podnieti smerovanie Fedu, čím sa výnosy ministerstva financií a americký dolár prudko zvýšia. Tento výsledok bude signalizovať predávajúci trend pre zlato, ako aj pre akcie, čo môže spôsobiť neočakávanú ranu pre S&P 500 a Nasdaq 100.

Naopak, správa o spotrebiteľských cenách s miernejšími údajmi, ako sa očakávalo, najmä pokiaľ ide o základné metriky, môže potvrdiť agresívne stávky na zníženie sadzieb v roku 2024, čím pripraví pôdu pre výnosy a dolár na obnovenie ich poklesu. 

Tento scenár by bol nákupný pre zlato a rizikové aktíva.

Trhy v súčasnosti počítajú s približne 130 bázickými bodmi uvoľnenia pre tento rok, ale keďže americká ekonomika sa drží pozoruhodne dobre a vykazuje známky stabilizácie, FOMC sa bude zdráhať zmysluplne znížiť náklady na pôžičky, najmä ak cenová stabilita zostane v nedohľadne. 

Z tohto dôvodu bude mať decembrová správa CPI obrovskú váhu a význam pre všetkých investorov.