🔰Predpoveď zlato (XAUUSD):

Vzácny kov sa snaží znovu dosiahnuť na nové historické maximá okolo @2430 USD, keďže predseda Federálneho rezervného systému (Fed) Jerome Powell včera zdôraznil zachovanie reštriktívneho politického rámca na dlhšie obdobie. Zdá sa, že Powell a jeho kolegovia sa prikláňajú k dlhšiemu udržaniu vyšších úrokových sadzieb.

Vyhliadky, že Fed udrží úrokové sadzby dlhšie vyššie, sú dobrým znamením pre americký dolár a výnosy amerických dlhopisov. Výnosy 10-ročných amerických štátnych dlhopisov mierne klesli, ale zostali blízko päťmesačného maxima okolo 4,70 %. Index amerického dolára (DXY), ktorý meria hodnotu dolára voči šiestim hlavným menám, sa po obnovení päťmesačného maxima v blízkosti 106,40 otáča.

Medzitým prehlbujúce sa napätie na Blízkom východe vytvára silnú podporu pre zlato. Izrael sa pripravuje na útok Iránu. Americký prezident Joe Biden však povedal, že nepodporí protiútok Izraela.

Americká ministerka financií Janet Yellenová v tiež utorok uviedla, že americká administratíva má v úmysle uvaliť nové sankcie na Irán po jeho útoku na Izrael. Nové sankcie voči Iránu by mohli ovplyvniť jeho schopnosť vyvážať ropu čo tiež môže podporiť zlato.