🔰Predpoveď ROPA (USOIL H4):

Útoky dronov na Blízkom východe vyvolávajú obavy z narušenia dodávok ropy.

Útok bezpilotného lietadla namierený na americké sily v Jordánsku vyvolal obavy z možného prerušenia dodávok ropy. Túto situáciu znásobujú opakované útoky Húsiov na lode plaviace sa po Červenom mori, najmä zasiahnutie palivového tankera prevádzkovaného spoločnosťou Trafigura.

Obchodníci teraz čakajú na odpoveď Spojených štátov, ktorá by mohla ešte viac eskalovať nepokoje v oblasti.

Uprostred týchto regionálnych konfliktov svetový trh s ropou tiež zápasí s pravdepodobným poklesom exportu ruských rafinovaných produktov. Predpokladá sa, že poškodenie niekoľkých rafinérií pripisované útokom dronov zníži ťažbu ruskej ropy.

Nadchádzajúce online stretnutie OPEC+ 1. februára bude kritickou udalosťou. Vzhľadom na to, že aliancia na čele so Saudskou Arábiou a Ruskom môže prísť z rozhodnutím, ktoré by mohlo výrazne ovplyvniť globálne dodávky ropy preto postoj skupiny k predĺženiu súčasného zníženia produkcie v celkovej výške približne 2,2 milióna bpd bude pozorne sledovaný.

Technická analýza:

Ropa sa obchoduje na silnejšej strane dlhodobého 200-dňového kĺzavého priemeru @76,50 USD a 50-dňového kĺzavého priemeru @73,70 USD.

Obnovenie vzostupného trendu bude indikovať návrat kupujúcich ktorí budú chcieť dosiahnuť ďalší potenciálny rastový cieľ nad hodnotu @81,00 dolárov.