🔰 Predpoveď ROPA (USOIL_N3):

Ropa sa teší od pondelku silnému oživeniu, pretože sme počuli množstvo komentárov a hlavne správu Medzinárodného úradu pre energetiku (IEA), ktorá určite prispela k nedávnemu nárastu cien ropy.

IEA varovala, že nedostatok ropy by sa mohol prejaviť v druhej polovici roku 2023, keďže očakávajú, že dopyt prevýši ponuku o približne 2 milióny barelov denne. 

Tieto komentáre sa stretli so skepsou najmä zo strany saudského ministra pre ropu, ktorý uviedol, že IEA má talent neustále sa mýliť.

Saudskoarabský minister pre ropu, princ Abdulaziz Bin Salman, vydal varovanie pre špekulantov a krátkodobých predajcov, aby sa hlavne zamerali na nadchádzajúce stretnutie OPEC+ vo Viedni 4. júna.

Či je varovanie saudských ministrov znakom ďalšieho znižovania produkcie, sa ešte uvidí.

Ďalšou udalosťou, ktorú treba brať do úvahy pri raste cien ropy, sú aj nedávne požiare v Kanade.

To mohlo vyvolať obavy u obchodníkov, čím sa zvýšila cena.

Technická analýza:

Momentálne narážame na niekoľko významných technických prekážok, keďže minimá z 27. apríla a 50- a 100-dňové MA, sú tesne nad aktuálnou cenou.

V krátkodobom horizonte by sme sa mohli dočkať určitej formy retracementu, s denným uzavretím pod hranicou @71,75 za barel, čo by znehodnotilo býčiu štruktúru a otvorilo by opätovné testovanie na úrovni @70,00 za barel.