🔰 Predpoveď ROPA (USOIL X2):

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena plánuje predať ropu zo svojich strategických rezerv, aby prispela k zníženiu jej vysokej trhovej ceny. Tvrdia to zdroje agentúry Reuters.

Oznámenie o uvoľnení rezerv sa od Bidena očakáva tento týždeň.

Prípadný predaj by uviedol na trh zvyšných 14 miliónov barelov z predtým oznámeného Bidenovho najväčšieho uvoľnenia rezerv ropy, ktoré začalo v máji a ktoré číta 180 miliónov barelov.

Podľa jedného zdroja administratíva tiež hovorila s ropnými spoločnosťami o predaji ďalších 26 miliónov barelov z predaja, ktorý im nariadil Kongres pre fiškálny rok 2023. Ten začal 1. októbra.

Biely dom sa snaží bojovať proti rastúcim cenám palív na čerpacích staniciach a zároveň podporovať domácich ropných producentov. Rastúce maloobchodné ceny benzínu pomohli zvýšiť infláciu v USA na najvyššiu úroveň za posledné desaťročie, čo predstavuje pre Bidena a jeho kolegov z Demokratickej strany riziko pred voľbami plánovanými na 8. novembra. V nich sa budú snažiť udržať si kontrolu nad Kongresom.

“Administratíva má pred kongresovými voľbami v polovici volebného obdobia malý priestor, aby sa pokúsila znížiť ceny pohonných hmôt, alebo aspoň ukázala, že sa o to snaží,”