🔰 Predpoveď Prognóza ceny ropy WTI na rok 2023:

Ruský export ropy a riziko globálnej recesie budú kľúčovými faktormi cien ropy v roku 2023.

Hoci logistické problémy môžu dočasne ovplyvniť ruský export, očakáva sa, že rastúci dopyt Číny po rope poskytne trhom podporu v druhej polovici roka.

Čo bude ďalej?

Vývoz ruskej ropy a riziká recesie zostávajú kľúčovými témami pre rok 2023

Rusko nedávno vzdalo dekrét zakazujúci predaj ropy krajinám, ktoré podporujú schému cenového stropu. Dekrét sa ukázal byť slabší, ako sa očakávalo, a vyzerá to tak, že Rusko sa bojí stratiť svoj podiel na trhu.

V blízkej budúcnosti sa vývoz ruskej ropy pravdepodobne aj tak zníži v dôsledku logistických problémov spôsobených sankciami. Rusko a jeho zákazníci ich však časom pravdepodobne vyriešia, takže reálny dopad na trh by nemal byť príliš veľký.

Potenciálna globálna recesia zostáva kľúčovým rizikom pre dopyt po rope v roku 2023. Veľká Británia a EÚ majú takmer istotu, že budúci rok upadnú do recesie. 

V USA sa Fed snaží dosiahnuť mäkké pristátie, ale rastúce sadzby už začali vyvíjať výrazný tlak na ekonomiku.

V Číne by sa ekonomika mala zotaviť, pretože krajina opustí svoju prísnu politiku nulového COVID. 

Rovnováha medzi rastúcim dopytom z Číny a slabnúcim dopytom v krajinách zasiahnutých recesiou bude určovať cenu ropy v roku 2023.

Na týždennom grafe sa ropa WTI usadila v rozmedzí medzi úrovňou podpory 70 USD a úrovňou odporu 83 USD. Smer pohybu mimo tohto rozmedzia určí krátkodobý smer cien ropy.

Ak sa ropa WTI dostane nad úroveň 83 USD, zamieri k rezistencii na úrovni 93 USD. Úspešný test rezistencie na 93 USD posunie ropu WTI k ďalšej rezistencii na úrovni 100 USD.

Na strane podpory posun pod úroveň 70 USD otvorí cestu k testovaniu podpory na úrovni 65 USD. V prípade, že ropa WTI klesne pod 65 USD, zamieri k ďalšej úrovni podpory, ktorá sa nachádza na úrovni 58 USD.