🔰 Predpoveď NFP:

Dnes príde z USA ďalší dôležitý report, ktorý môže zamávať americkými indexami !

Pozornosť amerických investorov sa bude v piatok sústrediť na publikáciu reportu týkajúceho sa októbrových tzv. „Nonfarm payrolls”, ktoré sú najsledovanejším údajom reflektujúcim aktuálny stav amerického trhu práce.  

Ak sa ukáže, že americký trh práce je naďalej silný a dáta budú sprevádzane naďalej nízkou mierou nezamestnanosti, môže to byť síce dobré pre ekonomiku, no zároveň to môže signalizovať viac práce pre americkú centrálnu banku Fed, ktorá chce vidieť ekonomické spomalenie, ktoré by prispelo k poklesu inflácie.

Napätý trh práce tomu totiž bráni.

,,Nezamestnanosť musí stúpnuť, aby inflácia klesla. To je realita,” varoval pred zverejnením dát Adam Sarhan, generálny riaditeľ 50 Park Investments. ,,Ľudia prestanú konzumovať toľko tovarov a služieb, keď nebudú mať prácu.”

Inak povedané ak bude report naznačovať, že trh práce je stále odolný, investori to môžu pochopiť aj tak, že Fed bude mať ďalšiu zámienku pre pokračovanie v jeho prísnej politike po tom ako v stredu oznámili ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb o 75 bazickych bodov, čím ich dostal na najvyššiu úroveň od januára 2008.