🔰 Predpoveď Guvernér americkej centrálnej banky

Christopher Waller varoval, že Fed zatiaľ neprehodnocuje svoju prísnu monetárnu politiku aj napriek o čosi optimistickejším minulotýždňovým číslam o vývoji inflácie, na ktoré trhy reagovali obrovskou dávkou optimizmu a následného rastu.

Christopher Waller počas konferencie UBS v Sydney dnes ráno uviedol, že čísla o inflácii za október boli “iba jedným dátovým bodom”, po ktorom budú musieť nasledovať podobne optimistické údaje, aby sa mohli guvernéri Fed presvedčiť, že inflácia naozaj spomaľuje. 

Waller na druhú stranu naznačil, že Fed by mohol teraz začať uvažovať o tom, že sadzby bude zvyšovať menej prísnym spôsobom.

Wallerov odkaz znel približne takto – najhoršie, čo by mohol Fed teraz urobiť je, že by teraz prestal so zvyšovaním úrokových sadzieb, čím by vytvoril opätovné riziko prepuknutia inflácie podobné tomu, ktoré prišlo minulý rok, čo vtedy aj jeho samotného zaskočilo. Waller taktiež priznal, že vo Fed spravili chybu, že nezačali so zvyšovaním sadzieb skôr a tentokrát nič také opakovať určite nechcú.