🔰 Predpoveď Európska centrálna banka:

Dnes sa na trhoch začína zemetrasenie od 14:00.

Svoje dvojdňové zasadnutie ECB sa končí dnes popoludní .

 Ekonómovia očakávajú, že banka prinesie ďalšie obrovské zvýšenie sadzieb o 0,75 %, keďže bude pokračovať v boji s prudko rastúcou infláciou. 

Ak sa tak stane, pôjde už o druhé zvýšenie sadzieb o 0,75%.

 Zvýši to úrokovú sadzbu vkladov na 1,5%, čo je najvyššia úroveň od roku 2009.

Okrem toho banka začne rokovať o kvantitatívnom sprísnení (QT). 

Bilancia banky vzrástla z približne 2 biliónov eur pred desiatimi rokmi na číslo, ktoré sa rovná približne 70% celkového HDP bloku.

Ďalšou kľúčovou otázkou bude rozhodnutie o cielených dlhodobejších refinančných operáciách (TLTRO). Ide o ultralacné úvery, ktoré poskytla bankám počas pandémie v celkovej výške asi 2,1 bilióna eur.

Rozhodnutie ECB prichádza v ťažkej dobe pre európske hospodárstvo. Inflácia vyskočila na viac ako 10% a obchodná produkcia začala klesať. č PMI vo výrobe a službách klesli v októbri pod 50.

Situácia je taká zlá, že niektoré firmy začali sťahovať svoje závody z únie. 

V stredu spoločnosť BASF, najväčšia chemická spoločnosť na svete, uviedla, že bude musieť v Európe natrvalo znížiť počet svojich zamestnancov v dôsledku stúpajúcich nákladov na energiu.

Preto pár EUR/USD bude dnes reagovať aj na prvé čítanie údajov o HDP USA za 3. štvrťrok. Ekonómovia očakávajú, že čísla ukážu, že ekonomika vzrástla v 3. štvrťroku o 2,4% po poklese o 0,6% v predchádzajúcom štvrťroku.