🔰 Predpoveď CPI EURÓPA:

 Najsledovanejším ekonomickým údajom dnešného dňa je oficiálne Európske CPI – teda aktuálna informácia o vývoji inflácie v 19 členských krajín eurozóny za august 2022 na základe Indexu spotrebiteľských cien, ktorý nadväzuje na predbežné čísla z konca augusta.

Očakávania boli také, že inflácia medzimesačne stúpla v auguste o 0,5% a medziročne o 9,1%, pričom z čerstvých dát od Eurostatu vyplýva, že odhady o medziročnej inflácii sa naplnili (9,1% je nový negatívny rekord eurozóny), pričom medzimesačne stúpla ešte viac (0,6%).

Eurostat doplnil, že na raste cien sa medziročne najviac podpísal rast cien energii (3,95 percentuálneho bodu) a rast cien potravín, alkoholu a tabaku (2,25 bodu).

Pri očistení inflácie o volatilné ceny energii a potravín – teda pokiaľ ide o tzv. jadrovú infláciu, tá stúpla medziročne o 5,5%, čo je viac, než v júli (5,1%).

Nad rámec želaní ECB stúpajú aj ceny priemyselných tovarov (5,1%) a služieb (3,8%). Dopĺňame, že strednodobým cieľom ECB je držať infláciu na úrovni 2%.

ECB:

Dáta o vývoji inflácie v eurozóne za august vytvárajú ďalší tlak na európsku centrálnu banku (ECB), ktorá minulý týždeň zvýšila sadzby až o 75 bázických bodov. Predpokladá sa, že v tejto prísnej monetárnej politike bude musieť pokračovať, aby dostala infláciu pod kontrolu.

RECESIA & SENTIMENT:

Nálada na európskych trhoch je v piatok pochmúrna pre stúpajúce obavy zo skorého príchodu recesie na starý kontinent. Prispeli k ním aj čerstvé reporty Svetovej banky a Medzinárodného menového fondu (MMF), ktoré varovali pred blížiacim sa globálnym ekonomickým spomalením. Hlavný ekonóm svetovej banky Intermit Gill poznamenal, že má obavy zo všeobecnej stagflácie, obdobím nízkeho ekonomického rastu a vysokej inflácie.

VEĽKÁ BRITÁNIA:

Čerstvé dáta zo Spojeného kráľovstva ukazujú, že maloobchodné tržby v UK zaznamenali v auguste najprudší pokles v roku – klesli totiž až o 1,6% medzimesačne a 5,4% medziročne. Tieto čísla boli omnoho horšie, než odhady analytikov, ktorí predpokladali medzimesačný pokles 0,5% a medziročný na úrovni 4,2%. Tieto dáta inak povedané prispeli k vykresleniu obrazu, že britská ekonomika rýchlo mieri k očakávanej recesii, pred ktorou varuje aj Bank of England.

VEĽKÁ BRITÁNIA & LIBRA:

Britská libra klesla voči doláru na najnižší hodnotu od roku 1985 v podobe 1,14 USD za 1 libru. K poklesu libry voči doláru prispieva silnejúci dolár (aj pre prísnu monetárnu politiku Fed) a varovania o hroziacej recesii v UK, k čomu prispeli aj vyššie zmieňovanou dáta týkajúce sa maloobchodných tržieb.

NEMECKO & UNIPER:

Akcie nemeckého energetického giganta Uniper dnes padajú o ďalších 15%, čím boli viac než zmazané včerajšie zisky po informáciách, podľa ktorých chcela nemecká vláda navýšiť svoj podiel vo firme z 30% na 50%. Nové správy však hovoria o snahe zoštátniť celú firmu, alebo aspoň nad ňou získať kontrolný podiel, čo investori zobrali negatívne. Nemecko sa snaží získať Uniper a tiež VNG AG a Securing Energy pod kontrolu, aby tak zabránilo kolapsu trhu s energiami, ktorý sužujú problémy s dodávkami z Ruska a vo všeobecnosti vojna na Ukrajine.