🔰 Predpoveď Včerajší prejav J.Powella pomohol akciám ísť nahor.

Šéf americkej centrálnej banky Jerome Powell počas svojho prejavu v Brookings Institution naznačil, že Fed by mohol počas nasledujúcich mítingov FOMC pokračovať so zvyšovaním úrokových sadzieb už umiernenejším tempom. Išlo by tak o výraznú zmenu oproti predošlým krokom, kedy sa akýmsi štandardom zvyšovania sadzieb stalo 75 bázických bodov.

Prezident Fed uviedol, že súčasné okolnosti dostávajú Fed do pozície, kedy bude schopný znížiť rozsah zvyšovania sadzieb už v decembri.

Varoval však, že menová politika pravdepodobne zostane ešte nejaký čas reštriktívna, kým sa neobjavia skutočné známky pokroku v oblasti klesajúcej inflácie.

,,Napriek určitému sľubnému vývoju máme pred sebou ešte dlhú cestu k obnoveniu cenovej stability,” upozornil. ,,Preto má zmysel zmierňovať tempo zvyšovania sadzieb, kým sa blížime k úrovni obmedzenia, ktorá bude dostatočná na zníženie inflácie.

Čas na zmiernenie tempa zvyšovania sadzieb môže prísť už na decembrovom stretnutí.”

Analytik Krishna Guha z Evercore ISI pre CNBC priznal, že ho Powell takýmto umierneným prejavom mierne prekvapil. ,,Mnoho investorov sa obávalo, že predseda Fed bude prísnejší ohľadom témy uvoľnenia finančných podmienok.

Naznačujú slová Powella skorší pivot?

Niektorí analytici na Twitteri dokonca naznačujú, že umiernenejšie vyjadrenia Powella môžu naznačovať príchod tzv. pivotu, čiže úplného ukončenia zvyšovania sadzieb a skorej otočky v podobe ich znižovania.