🔰 Predpoveď Nálada po piatkovom PPI sa zhoršuje:

Investori majú pred sebou mimoriadne zaujímavý týždeň. Po piatkovom zverejnení dvoch dôležitých reportov, na ktoré reagovali trhy poklesom, sa totiž v najbližších dňoch dozvieme, ako je na tom americká inflácia a o koľko zvýši Fed úrokové sadzby.

Dva reporty s odlišnými závermi

Investorov koncom tohto týždňa nepríjemne prekvapil najnovší Index cien výrobcov (PPI), ktorý meria primárnu zmenu cien, ktoré domáci výrobcovia dostávajú za svoju produkciu.

Tento ukazovateľ inak povedané vypovedá o inflácii na veľkoobchodnej úrovni, ktorá je zostavovaná z tisícok indexov merajúcich ceny výrobcov podľa odvetvia a kategórie produktov.

Dáta, ktoré zverejnil v piatok Americký úrad pre štatistiku práce (U.S. Bureau of Labor Statistics) vypovedali o tom, že na medziročnej úrovni kleslo PPI na 7,4%, no odhady počítali s poklesom až k úrovni 7.2%. V predošlom mesiaci bol Index na úrovni 8,1%.

Na medzimesačnej báze stúpli ceny výrobcov o 0,3%, kým odhady počítali s rastom len o 0,2%

K novembru ceny výrobcov teda na medziročnej úrovni klesli, no menej výrazne, než sa predpokladalo a zároveň stúpli medzimesačne viac, než odhadovali prieskumy. Tieto dáta preto naznačujú, že americká centrálna banka Fed bude musieť pokračovať vo zvyšovaní úrokových sadzieb, pretože inflácia je stále vážnym problémom.

Na Index cien výrobcov (PPI) nadviaže v utorok zverejnenie Indexu spotrebiteľských cien (CPI), čo je každý mesiac najsledovanejší inflačný report. Už o deň neskôr americká centrálna banka (Fed) oznámi o koľko bodov zvýši úrokové sadzby

3 dni pred posledným tohtoročným mítingom predstaviteľov Fed (FOMC) 78% investorov podľa nástroja Fed Watch od CME očakáva, že centrálna banka zvýši sadzby o 50 bázických bodov.

Zvyšných takmer 22% predpokladá, že Fed prekvapí a opäť zvýši sadzby až o 75 bodov.

Pozitívnejšie dopadol druhý sledovaný piatkový report týkajúci sa spotrebiteľského sentimentu v USA od University of Michigan. Index stúpol na 59,1 bodov z novembrových 56,8, čo je lepšie číslo, než odhadoval Dow Jones (56,5). Naznačuje to, že spotrebiteľský sentiment v USA sa mierne zlepšuje, hoci je stále o 16,3% nižšie, než bol takto pred rokom.

Americké indexy reagovali na PPI poklesom, no neskoršie zverejnenie Indexu spotrebiteľského sentimentu prispelo k čiastočnému zníženiu strát. S&P500 napokon klesol o 0,73%, Nasdaq o 0,7% a Dow (DIJA) o 0,9%.

Ohlasy analytikov

Brian Moynihan, generálny riaditeľ Bank of America, si myslí, že boj s infláciou bude trvať aj v priebehu roka 2023.

Miliardár Elon Musk stojaci za firmami Tesla, Twitter, SpaceX, Boring Company či Neuralink si myslí, že ak Fed budúci týždeň opäť zvýši sadzby, prispeje tým k vážnejšiemu hospodárskemu poklesu.

Horší sentiment smerom k ďalším týždňom naznačil stratég JP Morgan Marko Kolanovič.

,,Trhy sa minulý mesiac pohybovali vyššie a my sme v tomto bode skutočne nervózni, pretože očakávame pokles,“ povedal pre CNBC, kde skonštatoval, že kombinácia očakávaných horších earnings v prvom kvartáli 2023 a vyšších terminálnych sadzieb znamená, že akcie budú mať priestor pre ďalší pokles.

Kolanovič sa domnieva, že v roku 2023 tak nájdu v prvom alebo druhom štvrťroku americké indexy svoje nové dno a až následne by mohol trh zažiť skutočné oživenie.