🔰 Predpoveď GBP/Usd a priemerné zárobky v Spojenom kráľovstve:

Údaje o raste miezd v Spojenom kráľovstve za november prekonali dnes ráno prognózy, pričom rast miezd v súkromnom sektore bol najvýraznejší od obdobia pandémie COVID-19.

Bol to rušný začiatok dňa pre GBP/USD. 

V novembri sa priemerný zárobok v Spojenom kráľovstve plus bonusy zvýšil o 6,4% oproti 6,2% v októbri, pričom priemerný zárobok bez bonusov vzrástol o 6,4%. Priemerný zárobok bez odmien sa v októbri zvýšil o 6,1%. Ekonómovia predpovedali nárast o 6,2% a 6,3%.

Od septembra do novembra sa miera nezamestnanosti zvýšila o 0,2 percentuálneho bodu na 3,7%, v porovnaní s októbrom sa však nezmenila.

Počet voľných pracovných miest od októbra do decembra bol 1 161 000. Zatiaľ čo od júla do septembra došlo k poklesu o 75 000, počet voľných pracovných miest zostal zvýšený.

Rast pravidelnej mzdy (ex-bonusy) bol najsilnejší mimo obdobia pandémie COVID-19.

Rast miezd zostáva oblasťou záujmu Bank of England.

 Pokračujúce zrýchlenie rastu miezd by mohlo prinútiť BoE k ďalšiemu agresívnemu politickému kroku napriek dôsledkom pre britskú ekonomiku.

V novembri Bank of England varovala , že Spojené kráľovstvo čelí najdlhšej recesii v histórii, pričom sa očakáva, že ďalšie zvyšovanie sadzieb spôsobí ešte väčšie škody. 

Prudký nárast nezamestnanosti by prinútil BoE prehodnotiť vplyv rastúcich úrokových sadzieb na domácnosti a ich schopnosť splácať dlhy. 

Rastúca úroveň nezamestnanosti by tiež znížila priemerný zárobok v Spojenom kráľovstve. Počet žiadateľov sa v decembri zvýšil o 19,7 000, po 16,1 000 náraste v novembri.