🔰 Predpoveď Centrálny bankári stále cítia, že majú priestor na zvyšovanie sadzieb, keďže nábor zostáva silný a tiež spotrebitelia ktorí riadia približne dve tretiny všetkej ekonomickéj aktivity v USA

Inflácia bola spôsobená konvergenciou najmenej troch faktorov: nadmerný dopyt po tovare počas pandémie, ktorá spôsobila vážne problémy v dodávateľskom reťazci, ruská invázia na Ukrajinu, ktorá sa časovo zhodovala s prudkým nárastom cien energií, a bilióny menových a fiškálnych stimulov, ktoré vytvorili prebytok. dolárov ktoré hľadá miesto, kam ísť.

Po tom, čo Fed strávil veľkú časť roku 2021 odmietaním zvyšovania cien ako „prechodné“, začal v marci tohto roku zvyšovať úrokové sadzby, najskôr predbežne a potom agresívnejšie, pričom predchádzajúce štyri zvýšenia sa zvýšili o 0,75 percentuálneho bodu. Pred týmto rokom Fed za 22 rokov nezvýšil sadzby naraz o viac ako štvrť bodu.

Fed sa tiež zapojil do „kvantitatívneho sprísňovania“, čo je proces, v ktorom umožňuje výnosom zo splatných dlhopisov, aby sa každý mesiac stiahli zo svojej súvahy namiesto toho, aby ich reinvestoval.

Každý mesiac sa môže uliať stranou obmedzený celkový objem 95 miliárd USD, čo má za následok pokles súvahy o 332 miliárd USD od začiatku júna. Súvaha teraz predstavuje 8,63 bilióna dolárov