🔰 Predpoveď

🔰 Predpoveď Náladu na trhoch dnes najviac ovplyvňujú dozvuky piatkového prejavu šéfa FED Jerome Powella počas sympózia v Jackson Hole vo Wyomingu:

Prejav Powella spôsobil na akciových trhoch v piatok obrovský výplach – Dow klesol najvýraznejšie od mája a Nasdaq s S&P500 najvýraznejšie od júna. Bloomberg odhadol, že miliardári z Bloomberg Billionare indexu prišli po 8-minútovom prejave šéfa Fed o 78 miliárd dolárov a že trhy padli o 1,25 bilióna USD, čo je viac, než celá trhová kapitalizácia kryptomien.

Rob Carnell z ING si myslí, že Jerome Powell počas piatkového prejavu nepriamo naznačil, že americká ekonomika potrebuje recesiu, aby zastavila infláciu. ,,Powell hovorí, že potrebuje recesiu, aby sa dostala (inflácia) pod kontrolu, a myslím si, že je to niečo, nad čím musí akciový trh začať premýšľať,” skonštatoval Carnell, ktorý doplnil, že je otázne, či je zvyšovanie úrokových sadzieb Fedom už dostatočne zohľadnené pri obchodovaní s akciami.

GOLDMAN SACHS: Analytici Goldman Sachs tvrdia, že v spôsobe investovania nastanú pre rastúce úrokové sadzby pre vysokú infláciu, narušené dodávateľské reťazce, klimatické problémy a geopolitickú nestabilitu a deglobalizáciu výrazné zmeny a že to, čo fungovalo pri investovaní v predošlých dekádach, už fungovať v nasledujúcich rokoch nemusí.

Podľa aktuálnych dát FedWatch od CME je pravdepodobnosť ďalšieho zvýšenia úrokových sadzieb Fedom o 75 bázických bodov už na úrovni 70,5%. Pred prejavom Powella to bolo výrazne menej (54,5%) a mesiac dozadu väčšina investorov verila, že Fed zvýši sadzby v septembri len o 50 bázických bodov.