🔰 Predpoveď ropa (USOIL_V3):

Zníženie produkcie od kľúčových členov OPEC+ bude do konca roka 2023 naďalej podporovať trhy s ropou, pretože Rusko a Saudská Arábia tlačia ceny vyššie.

Dobrovoľné znižovanie produkcie zo Saudskej Arábie a Ruska, ktoré bolo predĺžené do konca roka, je kľúčovým pozitívnym prínosom pre trhy s ropou v blízkej budúcnosti.

Poprední členovia OPEC+ ukázali, že poskytnú dostatočnú podporu cenám ropy. S najväčšou pravdepodobnosťou sa produkcia bude postupne zvyšovať v roku 2024, aby sa zabránilo vytlačeniu príliš veľkého množstva ropy späť na trh.

Domáca produkcia ropy v USA sa zasekla blízko úrovne 12,8 milióna barelov denne a zdá sa, že sú potrebné vyššie ceny, aby poskytli dostatok stimulov na zvýšenie úrovne produkcie. 

Ruský Ural sa v auguste predával za 74 dolárov za barel

Ruské ministerstvo financií nedávno poznamenalo, že cena ruskej uralskej ropy bola v auguste v priemere 74 dolárov za barel. 

Strop ceny pre ruskú ropu bol stanovený na 60 dolárov za barel, ale zníženie produkcie posunulo ceny Uralu nad strop.

V tejto chvíli neexistuje žiadny spôsob, ako nastaviť strop bez toho, aby sa ceny ropy tlačili ešte vyššie.

Dynamika cien ruskej ropy poukazuje na napätosť ropných trhov.

Je zrejmé, že všetci potenciálni kupci by chceli kúpiť ruskú ropu za cenu 60 dolárov za barel. Trhy s ropou sú však napäté, takže musia súťažiť o ruskú ropu, čím sa jej cena zvyšuje. Samozrejme, Ural sa obchoduje so zľavou kvôli sankciám, logistickým a poistným problémom, ale táto zľava klesá kvôli rastúcemu dopytu.

USA začali nakupovať ropu do strategických ropných rezerv.

Prítomnosť ďalšieho silného kupca na trhu slúži ako ďalší pozitívny katalyzátor pre trhy s ropou.